Biografija

Danijel Cerović je jedan od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intezivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama kao i u dvoranama u Argentini (Buenos Aires “Festival del Mundo), SAD-u (“Guitar Fondation of America” Denver 2016, Los Angeles, Chapman University, Minneapolis, San Francisco), Kanadi (Toronto, Montreal, Winnipeg), Kini (“Shenyang festival”, “Qinling festival”), Južnoj Koreji (Seul, Daežon), Rusiji (Filharmonija Sankt Peterburg), Francuskoj (Paris Guitar Foundation), Italiji (“Conservatorio di musica” – Trieste), Crnoj Gori (A tempo, Kotor art, Budva Grad Teatar, Barski Ljetopis), Srbiji, Bugarskoj, Turskoj (Istanbul Guitar Festival), Hrvatskoj (“Lisinski”; OGF; Muzička Omladina – Grožnjan), Sloveniji (Dvorana Slovenske Filharmonije), Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj (Koblenz guitar festival), Holandiji (“Concertgebouw” Amsterdam – Guitar Masters), Španiji (dvorana “Manuel de Falla” – Madrid; Granada festival), Bosni i Hercegovini (Sarajevo guitar festival), Albaniji (Dvorana Akademije Umjetnosti – Tirana), Luksemburgu (Villa Vauban), Portugalu, Belgiji (Konzervatorijum “LUCA” u Levenu)  i  Poljskoj. Kao solista i kao član Crnogorskog dua gitara, nastupao je sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom, Daejon Simfonijskim Orkestrom (Koreja), Šenjang Simfonijskim Orkestrom (Kina), Orkestrom Mossani Strings” (Holandija), sa Kvartetom “Rubikon” (Srbija), kao i Camerata Kvartetom (Poljska).

Kao solista, snimioje CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija . Kao član Duo Amarilli sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio sam CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog Centra Crne Gore. U 2014 i 2016 godini, kao član Crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapić , transkribovao je i snimio 6 “engleskih svita” Johana Sebastiana Baha na dva CD-a za NAXOS Records. Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su: londonski “Gramophone” , “American Record Guide”, “Soundboard”, “WGBH Radio – Boston” (nagrada za najbolji CD nedjelje) , “ClassicsToday”, “Guitare Classique”  i dr. Takođe CD izdanja su predstavljena u programu  Radio BBC 3, Radio NL 4, te posredstvom ugledne radijske emisije “Guitar Alive” na preko 250 stanica širom SAD-a , kao i u Danskoj, Kini, Tajvanu, Novom Zelandu i Australiji. Švedska izdavačka kompanija “Guitarissimo” ove godine će izdati notografsko izdanje transkripcije  svih šest “Engleskih” svita, a u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog “Nikšić Guitar Festivala” (osnovan 2005). Takođe, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta Montenegro International Guitar Competition” (Tivat, Podgorica) koji je, zajedno sa još 14 sličnih manifestacija iz čitave Evrope, dio “EuroStrings” projekta koje će se u periodu od 2017-2021 finansirati iz projekta Evropske Unije “Kreativna Evropa”. Pobjednici proteklih dvanaest izdanja takmičenja dolaze iz čitavog svijeta, a vrijedni fond nagrada kojeg čine majstorski instrumenti “Andreas Marvij” (Španija) i “Slavko Mrdalj” (Srbija) , koncerti sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, učinili su ovo takmičenje prepoznatljivom tačkom u razvoju karijera mladih gitarsista na globalnom nivou. Brojne institucije iz zemlje i inostranstva podržavaju projekat a među njima su : Opština Nikšić, Nikšićko pozorište, Muzička Škola “Dara Čokorilo”, JU “Muzički Centar Crne Gore”, Ministarstvo Kulture, Francuska kompanija “Savarez”, američka kompanija “D’Addario”, Centar za kulturu – Tivat, Opština Tivat, Hotel Regent – Porto Montenegro, Capital Plaza – Podgorica  i Fondacija “Ćano Koprivica”.

Posredstvom NVO “Anagastum guitar society” , čiji sam višegodišnji direktor, organizator je više od 150 koncerata prestižnih umjetnika na klasičnoj gitari kao što su : Manuel Barueko (SAD), Tilman Hopštok (Njemačka), Karlo Markjone (Italija), Dušan Bogdanović (SAD), Roberto Auesel (Argentina), Rolan Diens (Francuska), Žudikael Peroa, Žeremi Žuv, Gabriel Bjanko (Francuska), Rikardo Galjen (Španija), Zoran Dukić, Ištvan Remer, Maroje Brčić (Hrvatska), Vera Ogrizović, Srđan Tošić (Srbija) i mnogi drugi.

Od 2008.godine član je umjetničkog savjeta J.U. Muzički Centar Crne Gore u sklopu kojeg djeluje i Crnogorski Simfonijski Orkestar.

Danijel Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na univerzitetima kao što su: “Chapman University” (SAD), “Metropolitan University”– Denver (SAD), “Toronto University” (Kanada), Monteral Conservatory (Kanada), “Manitoba University” (Kanada), “North Dakota University” (SAD), “California Conservatory of Music” (San Hoze, SAD), “Maastricht Conservatory” (Holandija), “Tianjin Conservatory” (Kina) i dr. Takođe i kao predavač na prestižnim festivalima širom svijeta kao što su “GFA 2016“, Koblenz festival (Njemačka), Šenjang festival (Kina) i dr.

Član je žirija na međunarodnim takmičenjima za gitaru: “Eruostrings competiton” (Zagreb 2018), “Istanbul guitar competition”, “Guitar concerto competition” (Groningen – Holandija), “Viseu competition” (Portugal), “Shenyang festival“, “Qinling festival” (Kina) i dr.

Studenti iz moje klase redovno osvajaju visoka priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima za gitaru, te sa uspjehom predstavljaju Muzičku akademiju na koncertnim podijumima. Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija “SAVAREZ“, 2014.godine uvrstila me je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama.

U 2018/19, kao solista i član CDG nastupiće na prestižnim festivalima, koncertnim dvoranama  u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevarnoj Americi, te snimiti dva nova CD-a za izdavačku kuću NAXOS, jedan kao solista sa djelima baroknog kompozitora Silviusa Leoplda Vajsa, a drugi sa muzikom Astora Pjacole kao član dua gitara sa Goranom Krivokapićem.

Danijel Cerović je rođen  06.09.1979. godine u Nikšiću, u porodici istaknutih prosvjetnih radnika. Osnovnu školu “Milija Nikčević” završava kao dobitnik diplome “Luča”. Paralelno pohađa Školu za Osnovno Muzičko Obrazovanje “Dara Čokorilo” u Nikšiću. Srednju Muzičku školu završio je u Podgorici, a takođe i jednu godinu kao vanredan učenik u Srednjoj Muzičkoj Školi “Josip Slavenski” u Beogradu. Godine 1997.  kao sedamnaestogodišnjak upisuje se na Fakultet Muzičkih Umetnosti u Beogradu, na odsjeku za Gitaru u klasi Prof. Vere Ogrizović. Diplomirao je 2002. godine sa ocjenom 10, sa prosječnom ocjenom 9,52 tokom trajanja studija. Magistarske studije upisuje 2002.godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore na Cetinju, a već sledeće 2003.godine prvi put stupa u radni odnos na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao saradnik u nastavi. Magistrirao je 2007.godine nakon uspješne odbrane magistarskog rada pod nazivom “Ključne sonate za gitaru u periodu između dva svjetska rata”, a takođe, u sklopu završnog magistarskog ispita izveo je koncertni program sa djelima Maura Đulijanija, Domenika Skarlatija i Manuela Marije Ponsea. Postdiplomske, dvogodišnje studije za gitaru završio sam na Visokoj školi za muziku u Mastrihtu (Holandija) u klasi Profesora Karla Markjonea. Tokom školovanja osvajao je značajne nagrade na republičkim, saveznim (SRJ) i međunarodnim takmičenjima za gitaru i kamernu muziku. Usavršavao se i na brojnim seminarima u zemlji i inostranstvu sa prestižnim umjetnicima i pedagozima kao što su : Fabio Zanon (Brazil), Tilman Hopštok (Njemačka), Dušan Bogdanović (SAD) i Beto Davezak (Urugvaj).